School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Tá mórán feirmeóirí ins mo ceanntar féin agus tá meadar ag gach ceann aca. Tá meadar beag againn féin agus ní bainimíd mórán úsaide as ach san Samhradh nuair a bhíonn an bainne go hana fluirseach acht um Gheimhreadh ní bhíonn aon bainne againn le choigilt mar níl acht dhá bhuin againn.
    Tá an mheadar triocadh is sé órlaigh ar leitheadh agus feicheadh is a ceathair órlaigh ar a bhárr agus feicheadh is a ocht órlaigh ar a bhun. An meadar atá againn tá sé ó'n t-sean aimsear. Bhí sé ag mathair Mham Críona. Is mó ghléiseanna atá ag gach chuigeann mar atá an loinithe, clúid, an cupán. Is foláir dúinn gach ceann díobh san do nighe sar a dheinimíd chuigheann.
    Is le h-úachtar a dheinimídh an tím, agus nuair a bhíonn an tím déanta tugtear bláthach ar an mbainne atá fágtha. Nuair a bhíonn an tím á dheanamh thagann mórán stroinséirí isteach agus buaileann síad greas ar an gcuigeann mar deirthear go dthógfaidís an tím go léir leo muna mbúailfidis é.
    Tugtar an "Bun" ar an mbainne blátach cúpla lá tar éis an
    Eibhlín Ní Cobhthaigh