School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé na bachach. Bhí sé na chómhnaidh ar bhun chnuich, agus níor thugh sé thuras riamh go bárr an chnuich. Do shochruigh sé ar lá áirithe chun an thuras sin do chur dhe. Tháinig an lá agus d'éirigh sé go h-ana moch ar maidin. Chuaidh sé suas go dtí bárr an chnuich. Tá an chnoch san in aiche le Bágh Crómáin, agus ní raib sé i bhfad ar a bhárr, nuair chonnaic sé bádh ag teacht, agus do bhain sé casadh as féin. As go brath leis árís go dtí bun an chnuich ar chos in airde. "Tá sé cómh maith liom bhoghadh" adhubhairt sé. "sar a thiochfaidh an bádh", mar cheap sé go dthiochfadh an bádh in a dhiaidh.
    Eibhlín Ní Chobhthaigh
    Carhoonahone, Co. Kerry