School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Inaiche le mo thigh ghluaiseann abha darabh ainm di Abha an Muillinn. Tugtar an t-ainm sin uirti, mar bhí Muilleann suidhthe ar a bhruaich. An fear a bhí in a chómhnaidhe ins an Muilleann sin, bhí thaidhbhreamh aige trí h-oidhcheanna in dhiaidh a chéíle. Cheap sé go raibh ór churta fé'n Muilleann agus ar an tríomhadh lá thosnuigh sé ag leaghadh an muillinn. Ar dtúís tháinig sé go dtí an chloch íóctar agus chonnaich sé fáinne briste. Bhí athás mór air, agus lean sé ar an muilleann do leaghadh. Annsan tháínig sé go dtí chloch mór trom, agus níórbh b'fhéídir le cheadh fhear é iompó. Stad sé annsan b'sin deire leis an ór, agus an muillinn. Níl rian an mhuilinn ann anois.
    Eibhlín Ní Chobhthaigh
    Carhoonahone, Co. Kerry