Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_037

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_037

Ar an leathanach seo

1. Leacht 'seadh uisge agus tá sé le fágháil i ngach áit, beagnach sa cré, sa bhfairrge, san aer agus san abhainn. Lacht eile 'seadh bainne, uisge-beatha, dubach, fuil, petrol agus a lán eile. Tá breis agus ár sáith uisge againn annseo in Éirinn, acht bíonn sé gann go leor in áiteacha eile; mar fásaigh na h-Aifrice.
    Ní fhásann acht corr-phlannda sa díthréibh agus planndaí iad sin gur leo uisge a chur i dtaisge. Ní féidir le duine nó ainmhidhe maireachtan gan uisge mar tá an dá thrian de chorp an duine déanta as uisge. Nuair a téightear uisge éirigheann sé suas san aer i bhfuirm gaile agus tuiteann sé arís i bhfuirm fearthainne. Bíonn
    Bríghid Ní Ging