School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Bhí na Tuatha Dé Danann in a gcómhnuidhe i Liosannaibh fé'n dtalamh fadó, fadóí, agus deirtear gur chuireadar ór agus rudaí luachmhara i bfolach ionnta. Im feirm féin do fúaireadh an taosgán ba bhréaghtha dór dár luig aoinne a dá shúil ríamh air. Is mar seo do thárla an sgéal. Bhí sean a bhean agus mach amháin na gcómhnuidhe in aice le seipéal na Tuatha fadó, ach táid curtha anois beannach Dé ortha. Bhíodar ana bhocht agus bhí saghas draoidheachta nó rud éigin ar an mhnaoí agus bhíodh agus bhíodh sí ag cainnt i gcomhnaidhe ar saidhbhreas a bhí indan dhi. Lá amháin dubhairt sí le na mhach go raibh saidhbhreas go leór in áit áirithe, ach gáir an mhach agus níor chuir sé púinn suime ann. Lá amháin bhí sé ag dul in áit éigin agus chúaidh sé tré cómhghar trí an leasa. Díreach i lár an leasa do chúaidh a chos síos trí an dtalamh is bhaineadh phriabh as. Do rith focal a mátháir isteach na aigne agus do réab sé an talamh le na dhá laimh. Do leath a shuile air nuair a chonnaich sé dhá phíosa beag dór buidhe fé a láimibh. Do chur sé cuige iad agus rith sé abhaile ach bí fhios ag a mháthair an sgéal roimis mar a dubhairt chéadna bhí draoidheacht uirthi.
    Bríghid Ní Chonchobhair
    Donnchadh Ó Chonchobhair