Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 11_018

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 11_018

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chomh ciúin le tubán leamhnachta acht ní mar sin dí i gcomhnuidhe. Bíónn sí borb, glórach agus cuireann sí scannradh agus uathbhás ar gach éinní. Bíónn na tonntracha ag lúbadh agus ag cúbadh fé neart na gaoithe. Deirtear go mbíónn sé ina gheal-storm annsin. Dhéanfadh sé duine bodhar leis an garbh-glór a bhíonn aice. Deirtear go mbíonn "bláth bán i ngarrdha an iasgaire." B'fearr leis an t-iasgaire gan bláthanna de'n t-sórt sin bheith ina garrdha.

(Go maith acht tá an litriú agus an gramadach lag)

Ceartú
    Is iongantach an rud é an fhairrge mar a imthigheann sí amach. Ar Chnocainín bheag feárach lá breágh is seadh é. Glórtha na bfaoileán ngeal mbán.
    Eibhlín Ní Dubhthaigh