School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Nuair a bhí Mhuire Máthair agus Ár Slánathóir ag teichead ó na saighdiurí chuaidh siad treasna gort a raibh feilméar ag chur síol. Dubhairt sí leis an feilméar dhá dagadh na saighiurí ar a dthóir a rádh go ndeachaidh siad treasna nuair a bhí siad a chur síol ins an gort. Nuair a dhéirigh an feilméar ar maidin bhí an síol aipidh agus thosuigh sé ag baint an síol. Tháinig na saighdiurí agus d'iarr siad ar an feilméar an bfacha siad na daoine. Dubhairt an feilméar go ndeachaidh siad treasna nuair a bhí siad ag chur an síol. Bíodar ar tí iompad abhaile. Nuair a chur dearga-daol a cheann amach agus dubhairt "Inde! Inde!" le fios dóib gur indé a chuaidh siad thart. Níl meas ar an dearga-daol ó soin. Má tagann sé isteach ins an teach tógtar an tlú agus cuirtear splannc dearh ós a cionn. Tá num ins an dearga-daol. Nuair a chuala an chiaróg é dubhairt sé "Peacaid an lae agus mo saoghal agus mo seact sinnsear ort."
    An Ciaróg
    Tá meas ar an ciaróf ariamh ó shoin