School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Tá oileán iargulta i Loc Con darab ainm oileán na Slabhraí. Tá baint mór ag taidbbhse leis. Ní chómhnuigheann aoinne annsin acht taidhbhse a bhéás annsin de réir na sean daoine go deireadh an t-saoghail.
    Oidhche amháin bhí sagart agus a bhuchaill aimsire ar a mbealach abhaile. Ag marcuidheacht ar chapail 'seadh bhí siad. Ar an mbóthar gar do Bhéal Easa tháinig taidhbhse rómpa agus bhí an faitchíos ortha go mór mór nuair nach raibh aon uisge cosreagan aca. Chuir an saghairt an buachaill chuig an teach ba giorra dóbhta le braon d'fhághail.
    Fhaid is bhí sé imtighthe rinne an sagart fáinne thart air
    Lough Conn, Co. Mayo