School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Timcheall 200 bliadhain o shoin ní bhíodh na tighthe comh maith is atá síád anois. Ní raibh aon mortéal ar na ballaí ar chor ar bith.
    Ceann tuighe a bhíodh acu. Bhíodh fraoch mar tuighe ag cuid dos ná daoine act ní raibh an fraoch comh maith leis an cíb. Bíonn cíb ar cuid dos na tighthe go foill. Bhíodh na tighthe déanta cosamal le cuid dos na tighthe nua a tá ann anois. Hip roof an tainm a tá ortha bhíodh leabaidh ins an caillaich ineaca an teine a bheith sé.
    Mas rud é go raibh sean-duine ins an teach isteach annsin a codhluigheadh sé. I cuid des na tighthe ní bhíodha an leabhaidh ineaca an teine bhíodh an teine i lár an urlár. Bhí poll i lár an dían agus an deatac ag amach san poll sin. Ní bhíod [?]
        1. buildings
    Seán Mac hÉil