School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. Sé "Leath-baile-an-raoi" an t-ainm atá ar an daoine ar ár baile 'sgainne acht ceapainn féin gur "Leath baile ruadh" an t-ainm ceart atá air. Ceapainn sin mar bíonn dath ruadh ar an fraoch agus ar cuid de na páirceanna ins an fóghmhair. Tá páirc againn darb ainm cnocán ruadh.
    Tá sí suidhte i Paráiste na Páirce i barúntachta Ceara ar an taobh thiar den bóthar ag rith o Turloch go Pontoon.
    Tá deich tighthe ann anois acht bhí aon tighe déag ann fadó. Díon tuighe is mó atá ar na tighthe acht ta dion slinne ar trí cinn acú.
    Sé Mórán agus Róiste na h-ainmneacha is mó atá ann. Tá fear amháin san baile atá os cionn seachtmhadh blían daois. Pádhraic de Róiste an t-ainm atá air. Fear ciallmhar iseadh é agus tá i lán
    Levallinree, Co. Mayo
    Seán Seosamh Ó Morán