School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. (continued from previous page)
    D'fiafruigh siad dí ádhbhar a caointe. Dubhairt sí gurab a fear a bhí indiaidh báis a fhágháil. Thug sí Naomh Peadar síos 'un t-seomra agus thug sé an fear 'un t'saoghail ar ais. Thug sí buidheachas do Naomh Peadair agus thug sí uan mar bhronntanas dó. Thug sí teach folamh díobhtha le a mbiadh a dhéanamh réidh ann.
    D'feann an saighdiúir an t-uan agus chuir sa phota é. Dubhairt Naomh Peadar go siubhailfeadh sé giota siar an bealach go mbéadh an t-uan bruithte agus chros ar an tsaigdiúir gan dada de'n uan a ithe go dtigeadh sé ar ais.
    Bhí an t-uan bruithte anois agus ni raibh Naomh Peadar ag teacht. D'fan an saighdiúir tamall eile acht bhí ocras ag teacht air. Smaoinigh sé annsin nach shórreochadh[?] Naomh Peadar an croidhe ar iarraidh agus d'ith sé é. Nuair a bhí an croidhe ithte aige tháinic N. Peadar acht
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Eibhlín Ní Dhonnghaile