School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. (continued from previous page)
    sgilling agus bhí sé ag teacht suas go h-am dinnéara nuair a casadh an tríomhadh fear bocht air ag iarraidh déirce. Dubhairt an saighdiúir nach raibh aige acht sgilling agus go raibh sé aige le n-a dhinnéar a fhághail go fóill as acht d'iarr sé air a theacht leis 'un t-siopa agus go roinnfeadh siad an biadh. Rinneadar amhlaidh agus d'ith siad a sáith. "Anois" arsan fear bocht "an bhfuil aithne agat orm-sa?" Dubhairt an saighdiúir nach raibh. "Bheul" arsan fear bocht, "is mise Naomh Peadar agus ó tharla go bhfuil tú ag gabháil 'un siubhal tá sé chomh maith agam-sa bheith leat".
    Shiubhail an bheirt leobhtha go dtí go raibh siad ag gabháil thart le teach a chuala siad caoineadh thruaighmhéileach ag teacht as. Isteach leo agus bhí bean in a suidhe sa chlúid ag caoineadh
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Eibhlín Ní Dhonnghaile