School: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway
Míchéal Ó Reachtabhra

1. (continued from previous page)
    ag déanadh an maistreadh bhí sin aici lan cuinneóige do chac bó, d'éirigh siad ar a gcuid obair malluighthe ó shoin. Cuirtear leabaidh futha 'chuile lá, leabaidh tuighe nó lobharnach.
    Muca. Glaodhtar orra mar seo furais, furais, furais. Cró na much an t-ainm atá ar an mbothán. Cuirtear leabaidh tuighe nó lobharnach futha.
    Capaill. Glaodhtar orra mar seo pre, pre, pre. Cuirtear leabaidh lobharnach nó tuighe agus uaireannta móin bhán bhog futhu.
    'Sé an chaoi a nglaotheá ar an turcaí, " biadh, biadh, biadh", ar an géabha, "beadaí , beadaí, beadaí" ar na cearca, "fíorac, fíorac, fíorac",
    'Sé an t-ainm atá ar an gcapall againn ná "Ruaidhrí an Chnuic", ar na ba, an "bhó bhreac", agus an "bó buidhe".
    Máire Bean Uí hÓgáin
    Bean feirmeora