Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. Lá go raibh sagart a léigh a phortús thángaig bacach a mhála an slíghe ag éileamh déirce. Ní túisge feiscigthe aigen mbacach an sagart ná siúd súas cuige é agus ar seisean "tabhair dom síntiús éigin mar táim ana bhocht ar fad" ach ba bheag an mhaitheas dó mar thug an sagart an chluas bhodhar dó agus do lean air ag siúbhal síos súas airís thug an bacach fogha eile fé agus é súas chuige dubhairt sé "trom cónghnamh éigin ar san anam na marbh imtig rómhat."
    Ach bé an sgéul céadna ag an sagart é an chluas bhodhar tugtha dhó airís. Iarracht eile dar thug an bachach dubhairt go trúaghbhéileach; "a sagart oinig is teachtaire ó Dia mé ag iarraidh déirce." D'iompaigh an sagart is do thugh ádhbhar éigin dó is dubhairt le faobhar na ghuth, "seo dhuit is nár ghiobalach a leig sé tú amac."
  2. There was a poor Irish boy whose name was Pat Molone he was from County Clare. One day he