Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. There was a man in Glenbeigh named John O'Connor who used to make candles out of the fat of cows. He had only a small patch of land and a small mud house. He had a mould for making them which he placed on a sod of turf and he melted the fat and poured it into the mould. The neighbours used to buy the candles from him and he began to get rich and he used to sell other home made articles. He built a new house and a big shop.
    Michael Murphy
    Gort an Phóire, Co. Chiarraí
    John Murphy
    65
  2. Is iongantach an cóisre a bhíodh ag an lamhanain fadó nuair ná raibh mótar ná a thuairisc ann. Bíodh suas le dachad cóistí aca le chéile. Is mó sgéal atá ag na seandaoine, cuireadh cuid aca áthas agus a thuille aca brón ort. Tá sean sgéal ag na daoine go dtáinig beirt nua pósta abhaile cun "oiodhce" a bheith aca i dtig an chailín. Bhí na púcaí ag faire uirthi do réir an sean-inntin cun go sciobaidís leó an brídeóg. Ba cheart dom a rádh ar