Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar an treibh aca seachas a chéile agus dá brígh sin níorbh féidir le treibh aca an treabh eile a cuir as an áit. Bíodh alán caorach agus beithidhig aca agus bhí reachtairí ag déanamh (diarraidh) íad a choiméad gan dul ó áit go háit. Bhí níos mó ainmidhthe ag Muinntir Cearbhall ná ag an treabh eile. D'éirigh eachrann eatortha araon agus dá mbúilidís ar a chéile ar an t-aonac go deimhin bhí súil le murdal ag dul abhaile an oidhche sin. Oidhche amháin cuaidh an treabh eile go dtí ainmidhthe Muinntir Cearbhall agus thiomáin leó íad as an áit agus níor fhill síad ó shoin i leith.
  2. Long ago a ship was going to Killorglin with flour and meal. She passed through Dingle Bay in the day time and she reached Rossbeigh in the evening. Between Rossbeigh and Inch there is a small portion of water in which the ship could go through called the Bar and a pilot used to guide the ships across and if the ships did not go the right way they would stick in the sand. This ship however was not expected until the next day and the pilot was not there. There was a small fishing boat fishing nearby, so the fishermen decided that they would go and guide her in order to get payment
    Michael Murphy
    John Murphy