Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin droch chómhra. Núair a bhíonn an síghle roga ag glúaiseacht i dtreóir siar, deagh cómhra é sin, ach má bheidh sé ag dul thíar beidh fliuchras mór agus báisteac trom againn ar feadh i bhfad. Is minic, minic a bíonn na feirmeóirí ag cnámhseail mar gheall ar an aimsear ac "Mara mbeidh sé tirim, fliuc is fearr é
  2. Fear láthmhar, láidir, tréan óg dob eadh an fear seo do mhair i gCappamhóir ós cíonn céad bliadhan ó shoin anois. Gaiscidheach dob eadh é ní raibh aon fhear eile ar fuaid na dúthaighe seo dféadfadh seasamh na choinne in aon sórt lúth-cleas. Lá go raibh Donchadha ag dul go Corcaigh le h-úalach ime agus é ag déanamh ó dheas cun Mághcroma do cuala sé bean ag scréachaigh agus ag béicigh go h-árd. Stad sé a chapall do léim sé anuas don ualach agus cuaidh fé na déin. Nuair tháinig sé i láthair cad a bhí ann ach scaoinse d'fir mhóir laídir agus greim aige ar mhaighdean aluinn óg, le h-aigne droch úsáid éigin do thabhairt uirthi.
    "Bog di a bhitheamhnaigh" arsa Doncadha,
    "Ní dhéanfad a bhodhaire" arsan fear eile agus do bhagair sé a bhata le Donchadha,