Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. Do bhí droch crot ar ár dtírín i rith na blíana 1846-1847. Do bhí gorta agus gabhatar agus galar agus bhí fíabhras san tír. Go luath san blian 1845 do tháinig ceó bán ar na cnuic ach níor mór an suim a cuir na daoine ann, ach nuair do lobhadh na preámhacha do tháinig scannradh ortha mar bhí fhíos aca ná raibh i ndán dóibh ach an ghorta agus do bhí an ceart aca, ach níor loiteadh an barra go léir. Go luath san mbliain 1846 do thosnuigh na daoine ag cur na prátaí go tapaidh. Do tháinig an ceó arís agus do loiteadh na barraí go leir agus is ansnan do thuigeadar nár ceart dóibh na práaí go léir a cur san Earrach ach bhí an díoghbháíl déanta. Tháinig an gorta agus fuair alán mílte bás mar ní raibh aon nídhe le n-ithe aca. Deirtear go dtáinig long isteach i dtráígh na gCeall lebíadh agus do deighileadh an bíadh imeasc nad aoine mór tímceall na h-áite. Bhí berit ban i na gcómhnaídhe sa Glísc. De mhuinntir Seaghdha a beadh íad agus dubhradar dá bfaighidís turnaipí a ndóthain ná raghadh síad isteac i dtigh na mbocht. Na fir a bhí ag obair ins na bóithre agus an págh a faighidís na bóghla mine i gcóir an lae.
    1. am
    Tomás Ó Seaghdha