Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    and told him all about it, how her father wanted her to marry this old farmer and she didn't like him atall. He wrote her back another letter telling her to be sure to dress in green, and that himself would wear the same, and that he would take her away in spite of all that would be there. He got eight white horses and eight men dressed in green. When they reached the bride's house he enjoyed himself for some time then he took her by the hand and led her out of the house where his party was ready outside.
  2. Fadó ríamh in Éirinn aimsear na péin dlíghthe bhí saoghal ana cruaidh ag na sagairt bhochta. Ní leigfí dóibh Aifreann á rádh ná rúine don creideamh a craobhscaoileadh ar fuaid na tíre. Tabharfaí cuig phúint do aoinne a bhaineadh an ceann do'n sagart is bhíodair ag marbhughadh na sagairt fé mar a bhainfeá ceann de dhá ghé nó cíaróg.
    Uair amháin bhí sagart i paróiste na Dromoda is mór an scannradh a bhfúair sé ós na Sasanaig. Lá amháin bhí sé ag dul ó Poll na Cré Buidhe go dtí Cúma ' Síre (Cum an Spiaire) is é ag marchaidheacht ar chapall ar an slíghe dho d''eirig na saighdiúirí
    1. am
    Máire Ní Curráin