School: Máistir Gaoithe (roll number 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Kerry
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Ní bhíodh aon nídh le n-ithe ag na daoine fadó ac prátaí agus bainne. Nuair a tháinig an dubh ar na prátaí ní raibh aon nídh le n-ithe aca agus fuair a lan aca bás den gorta.
    Bhí fear i na chómhnuide ag bun Cnoc na dTobar fadó. Bhí sé pósta agus bhí triúir leanbhaí aige. Ní raibh ac aon acra talmhan aige agus bhí gáirdín beag prataí curtha aige. An méid prátaí a bhí ar stór aige lobhadar. Ní raibh aon nídh le n-ite aca annsan agus caith se dul siar go dtí an gáirdín a bhí curtha aige. Bhí na gais de dhruim na talmhan agus thó sé suas an sciolán agus bhain se na súile amac as na scioláin agus bith se féin agus a clann iad. Tug sé mí mar sin ghá phriocadh do'n cúigear aca agus ba gearr gur aillead a bhean. Ní raibh a thuille le nithe aca agus chaithadar cuir sa tsiubhal. Thugadar an lá ag cur díob agus bhí an aimsear go h-olc. Cuadhar cun suaimhneas i gcóir
    Seán Ó Síothcháin
    Inse na Toinne, Co. Kerry