School: Máistir Gaoithe (roll number 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Kerry
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Scéal
    Bhí buachaill ann fadó darb ainm dó Seán Mac Séamais. Buachaill ana bhreágh a beadh é. Cuaidh sé ar aonach aon lá amháin. Tháinig bean uasal dó ag triall air agus tug sí ubhall dó. Níor thóg sé an t-úbhall ach gaibh sé a buidheachas léi. D’imthigh sí uaidh ach tháinig sí arís agus smut de úbhall aici. Bhí náire air gan an t-úbhall do thógaint agus d’ith sé é.
    D’imthigh sí uaidh ach lean sé í go dtí an liosachán mar sin é an áit go raibh sí na cómhnuidhe. Bhí sé so liosachán geall le seacht bliana.
    Annsan cuir sé tuairisc dá athair teach á iarraidh. Geall an t-athair d’aon bhean a raghadh á iarraidh go dtabharfadh sé dhi é. Bhí aon bhean óg agus cuaidh sí á iarraidh. Nuair a cuaidh sí isteach so lios is é seo an cómhrádh a tharla idir í féin agus an mnaoi eile.
    Móra is Críost duit a Clíodhna glé geal
    No conus tá an fear sin Seán Mac Séamais