School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

siad ar an bóthair ní beidh an t-ádh leo.
    Má pósfaidh duine dia Sathairn deirtear nach mbeidh an t-ádh air.
    San am fadó ní gluaisteáin a bhí acú. Ar marcuigheacht ar capaill a chuaidhar. Ag dul go dtí an seipéal beidh an bean ar marcuigheacht le a drithár agus an fear b'feidir leis a drithúr agus scata capaill agus fir in aonfheacht leo. Ag teacht abhaile dóibh bíodh coimhlint acú. Dá sroichfeadh muinntear an cáilín an teach i dtosach geobfaidh an fear bas i dtosach agus dá sroichfeadh muinntir an fear i dtosach sí an cailín is tuisge a geobhfaidh bas.
    Má tá an fear agus an bean ag dul go dtí an seipéal le beith pósta agus má casann fear liath orra beidh an t-adh leo, agus má casann bean ruadh orra beidh an mí-rath orra.
      1. poetry
    Seán Seosamh Ó Mórán