School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Sa bhliain naoi gcead agus a dó do bí stoirm uatbhásach san ait seo. Bí seana bean i na comnuide inaice le Droicead Cárrthaighe gur bainm di Cait Ní Laighin. Deag sí cupla bliain ó shoin. Thagadh buacailli an baile isteach chúici gach aon oidce ag siubal dóíb féin. Bí droch fallai agus droch-admuid sa tig a bhí aici. Do shéid an gala aniar ndeas. Tosnuig na fraigteaca ag cnagad agus leag sé smuit den simné. Bhí Cait le h-ais na teinead ag guide Dé chun an stoirm do caolugad. Cuir sí ciotal uisge ar an dteine cun cupan té a deanamh dos na buachaillí. Tuit cloch eile den tseimné agus bris sé an ciotal agus dubairt Cait go dtuitfeadh an tig anuas uirti. Bí sí ag crit le h-eagla agus glacadar truagh di. Dfan na buacaillí furmór na h-oidce in-einfeacht lei. Chiuinig sé ar a dtrí a clog. Bheirbhige sí an t-uisge annsan i gcorcán chun an té a deanam dos na buacailli. Fuaireadar an té agus dimtigeadar abaile.

Sé an fear a innis an sgeul so dom ná Miceal Mac Cionnaith ó Calatanuisge Gleann Beithe.
    Brigid Ní Seagdha