School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Do bhí file ann fadó agus bhí capall aige. Lá amháin do theastuig cruidhte ó na chapall agus d'imthigh sé go dtí an ceárdhchain chun na cruidhte do thiomáint fé. Bhí a lán capall eile roimis. Do ceanghail sé a chapall taobh amuigh de dhoras na ceardhchan. Do bhí an gabha ag obair ar a diceall ag deunamh na cruidhte agus bhí gach éinne ag fanacht le na'm féin. Is gearr go dtáinig an sagart agus a capall aige agus dubhairt sé leis an ngabha cruidhte a chur fé na chapall. Dfág an gabha na capaill eile annsan agus chuir se cruidhte fé chapall an tsagairt ar dtúis. Do bhí an file sínte síar agus é ag feuchaint ar an ngabha ag fáaint na gcapall eile 'na dhiaidh agus ag cur cruidhte fé chapall an tsagairt ar dtuis.
    Do labhair an fhile annsan
    "Mo chreach bhocht 'gus is breáh rud an rachtma