School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Oidhche na Marb a tugadh na seandaoine ar Oidhce Samha agus creididís go mbíod na daoine a cailleadh ináirde ar na fraightheacha ag feiteamh feucaint cé bíodh ag guidhe le na n-anam an oidhche sin. Dá brígh sin bíod gach líon-tighe cinnte an Choroinn Muire do rád ar son na marbh sar a théigidís a codlad.
    Oidche mór grinn is ead í. Cuireann na buacaillí agus na cailíní cnóna ag doghad ar lic na teinead. Cuireann siad ainm cailín ar ceann aca agus ainm buacalla ar an gceann eile. Má dógann an dá cnó i dteannta chéíle gan corruige pósfar an beirt ach má leimeann siad ó na ceile ní posfar an beirt go deo.
    Fagtar trí baisíní agus cairtear fáinne i gceann aca, cré i gceann eile agus uisge sa triomhad ceann. Cuirtear céirsiúirar súilib duine agus siubalann sé mór timcheall an buird trí uaire. Annsan cuireann sé lámh i baisín éígin. Má cuireann sé a lamh i baisín an uisge raghaidh sé tar fairrge i rith na bliadna. Má chuireann sé a lámh i báisín an chré geobaid sé bas i rith na bliana agus má
    Cáit Ní Mhurchadha
    Callahaniska, Co. Kerry