School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Fadó fadó nuair a cuireadh cúirteanna ar bun i n-Éirinn ar dtúis ní raibh aon Béarla ag na daoine ná ní raibh aon ghaedhealg ag na giúistísí.
    Do bhí fear thall i Loch Carrthaighe dar b'ainm do "Capain Goodlake." Giúisthís do beadh é. Thálaidh go raibh sé i gCillorglain lá cúirte mar giuistís. Do bhí easaontas idir beirt dhream ó Loch Carrthaighe agus bhíódar ag cur an dhlighe i bhfeidhim ar a chéíle an lá úd. Ní raibh focal Bearla ag an dhá dream agus do ghlaóidh Captain Goodlake ar duine go raibh aithne aige air dar b'ainm dó Tadhg Ó Conchubhair cun gach rud a bhí ghá radh ag an dhá dream do mhíniú do as Beárla.
    Sé an rud a tárla lá an troda ná go raibh beirt ag troid i gcoinnib a ceile i gCillorglain lá aonaig agus annsan nuair a táinig a gcairde thosnuigheadar go léir ag troid i gcoinnibh a chéile ag cabhrú leis an beirt.
    Do mhíníg Ó Conchubhair an
    Peig Ní Chonchubhair