School: Máistir Gaoithe (roll number 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Kerry
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Cistí Óir i bhFolach
    Do bhí Lochlannach i bparóiste na Dromada i gCiarraighe Theas fadó. Do chreach sé na mainistreacha go léir a bhí sa cheanntar. Sa deireadh do marbhuigheadh é agus do cuireadh é féin agus a chuid creiche i gcnoc i gCillín-liath dhá mhíle dtaobh thoir de Mháistir-Gaoithe. Tá an uaigh le feiscint san áit fós. Tugtar Clochán na Lochlannach ar an áit go dtí an lá indiu cé go bhfuil sé tímcheall deich gcéad bliain ó shoin ó cuireadh an Lochlannach ann.
    Tímcheall céad bliain ó shoin do bhí fear sa chómharsanacht ar a dtugtaí Seán Óg. Do thaibhreamh sé siúd trí oidhche in dhiaidh a chéile go raibh ór curtha fé leac mór a bhí in aice na h-úagha.
    Lá ar na mháireach dthimthigh sé go dtí an Clochán. Ar a slighe dó, do bhuail beirt fhear uimhe a bhí ag baint aitin. Diarr sé ortha teacht leis chun an leac a iompódh. Núair a thangadar do dtí an Clochán ní raibh a fhios acu ciaca leac a iompódaidís mar bhí alán leac mór ann. Dheineadar ceann acu diompáil agus ní raibh aon ór fé.
    Níor tugadh aon iarracht eile ó
    Mícheál Ó Séaghdha