School: Gaduidhe Dubh (C.)

Gaddyduff, Co. Donegal
Cáitlín Ní Mhiothagáin

1. CRASÓGA BHRÍGDHE 3-2-'38

Is ar an chéad lá de mí Fheabhra a bhíonn lá fhéil Brídhge ann. An oidhche roimh sin gníodhann na daoine crósanna in honóir de naomh Bríghid. As feaga a ndéantár iad. Gníodhann na daoine Brúitíní in aít tae an tráthnóna sin agus fad is bhíonn siad ag déanamh na bruítíní cuireann siad an pónnann feagha faoí an phótá.
    Nuair a bhíonn na bruítíní ithte acha ghníodhann siad na crósanna. Nuair a bhíonn siad deánta acha cuireann siad i mbáscoid iad agus cuireann gach duine san teach rud éigeantacht isteach leo cosamhal le caípín no giotha eadaigh. Annsin fágann siad amuigh faoí an trucail iad go dtí an lá thár na bhárach már deireann na daoine go dtígeann Naomh Bríghid tharth an oidche sin agus
    Kitty Brennan
    Mr H. Brennan