School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Bhí seana bhean ann fado gurb ainm di Peig na Féithe. Seana bhean goirgeach mí-chéatach a beadh (?) í, gan muinntreas, gan carthanacht gan trocaire gan ghrádh. Cailleadh a fear agus dimthig a clann anonn go dtí Aimeiriceá ach aon inghin amháin a fhan sa bhaile gur b'ainm di Máire. Do bíodh Peig sa chúinne gach aon lá ag gearan agus ag fágail bháis mara dheadh. Do bhíodh na cómharsain ag teacht isteach chun í fheicsint agus nuair a cloiseadh sí aenne ag teacht caitheadh sí é féin siar sa chuinne agus leigeadh sí uirthí í féin a beith ana olc. Do tháinig triúr fear isteach oidhche chun ú fheicsint, Seán Fada, Diarmuid Liath, agus Liam Bán a b'ainm dóibh. "Sead a Peigh" arsa duine aca "tá tú ana lag." "Ochón mo mhíle is mo ceó is fada táimse go lag agus go tinn a Sheáin
    Táim ag cailleamhaint mo ghoile.
    Agus bím ar buile
    Nuair ná ithim a thuile
    Na theannta san is uile
    Dá siubalóchain trí péirse go leith
    Ní féadfainn fileladh.
    Nuair a bhí an trúir fear tamall ag cainnt le Peig dimthigeadar abhaile. Lá ar na máireach do glaoig Peig ar a hinghean Máire agus
    Máire Ní Shéaghdha
    Reennanallagane, Co. Kerry