School: Broca

Brockagh Lower, Co. Leitrim
Teachers:
T. Ó Chioráin S. Ó Gallchobhair

1. REAMH-RADH
    Fritheadh na sgéalta seo chomh fada leis an chéad adhmhail eile ó Michéal Mag Uidhir, fear-puist ó Stranagress, Gleann-Fhearna atá timcheall dachad blian d'aois. Chuala seisean iad ón a shean mháthair, a bhí in a cainnteoir dhuthcais, nuair a bhí sé óg. Mag Uidhir an sloinne a bhí uirthe sar ar phós sí féin. Protústunach a bhí innte ar dtús agus ba de Maguidhiri Fhearmonach iad. Ghlac siad san páirt leis na Cataoilicigh in aimsir na plann duighthe agus dá bhrígh sin cuireadh an ruaig ortha ach má chuireadh bhí troid mhillteach aca ag bealiú sar ar sgar siad leis a dtailte.
    Chuir si agus a teaglach fútha in Gleann-Fhearna ar an gcéad clann a chuir faoi annseo is docha mar cé is moite den sean-bhóthair a gabhadh ó Caislean an Bharraigh agus Muigheo Thuaidh tre Gleann-Fearna agus na Leargai go Teamhair (agus go bhfuil a rian lé feicsint anois fein) ní raibh in Gleann Fhearna an tam úd, timcheall ceithre céad blian ó shoin, ach fásach fearna.

Sgriobhadh na sgéalta seo an 8adh Meitheamh 1936.

* * * * *

Long ago, in the days of the Gaelic Aristocracy, there lived a prince, second son of a provincial King or chieftain who fell in love with the daughter of another King. Not being the heir he was refused her hand in marriage so he left his friends and bringing with him his clairseach and necessary implements he settled as a hermit on the shores of Lough Mac Nean. This was probably in the
    Languages
    Lough Macnean Upper, Co. Cavan / Co. Fermanagh / Co. Leitrim