School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Féilí na Bliana
    Oiche Shamhna
    Téigheann buachaillí óga an bhaile amach tríd an dúithche agus tarrnaigheann cúpla crann cabáiste as gach páirc in a bhfuilid ag fás agus sgeannann siad iad ar na bóithre. Deairtear gus toisighead leis seo timcheall céad go leir bliain ó shoin agus gur fear saidhbhir a chuir bonn leis. Bhi go leor bó aige agus nuair a théigdís isteach i ngáirdín gabáiste na cómhursan shaighdtí an mada ionnta. Ba mhaith leis an bhfear seo an talaimh uilig bheit n-a chuimín ó lá Sahmna amach agus chuimhnigh sé ar an seirt seo leis an gabáiste a glanadh amach. Dar nhóigh ní theastuigeann móran spreagardh ó aos óg le obair mar seo a dheanamh.
    Gearann fear óg nó bean óg na leireacha ar fad amach i ngiota páipéir agusleagan ar fad iad isteach I bpláta uisge bun os cionn. Na cinn a bhéas iompuighthe I gceart ar maidin deirtear go ndeanfaidh siad sin ainm an duine a bhéas mar céile aige.
    Micheál Ó Cabhail
    Micheál Ó Nuadhain