School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Díol agus Ceannacht.
    Bhí siopaí beaga fairsing go leór ar fud na mbailte fadó, níos fairsinge ná tá siad anois agus bhíodh sean-mhná ag dul thart ó theach go teach ag díol builíní, té, agus siúcra, tobac agus gach rudaí mar sin agus thugadh siad na h-Ugstéirí orthu. Ní cuimhneach le duine ar bith atá le fagháil anois go raibh teach phobal 'sa bparráiste seo roimh ceann na n-Achadh agus taréis am Aifrinn chuile Dhómhnach bhíodh daoine taobh amuigh ag díol rudaí.
    Bhíodh fear amháin ann a dtugadh siad Dic Miathán air agus théigheadh sé amach go Béal - an - Átha le chairt agus thugadh sé isteach lán cartach de chuile shórt rudaí go Fálach an áit ina raibh sé ina chómhnuidhe agus nuair a thiocfadh an Dómhnach thugadh sé an méid sin leis go teach an phobail. Bhi teachín beag déanta aige
        1. trade
    Máire Iósephín Muilleach