School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Sgéal. Crom -leac.
    Timcheall trí bhliain ó shoin nuair a bhí muinntir Gort-na -Maoile ag cartadh graibhéil le h-aghaidh bóthar ar thalamh fear de na Caonacháin, tháinig siad ar áit a raibh clocha déanta suas mar bheadh balla. Bhain siad amach cuid de na clocha agus chonnaic siad go raibh poll déanta isteach ann.
    Dhearc siad isteach go bhfeiceadh siad céard a bhí ann agus chonnaic siad rud geal eicínt mar bheadh cluach nó sligeáin. Chuir duine aca isteach a lámh mar bhí fhios aca go raibh rud eicínt aisteach ann agus bhain sé amach lán a dhoirn de chnámhaí dóighte.
    Chuir siad cundas chuig an sagart ansin theacht agus nuair a tháinig sé dubhairt sé go mbfeárr dhóibh dhul faoi dhéin na gardaí.
    Máire Muilleach
    Gort Meille, Co. Mayo