School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Féilí na Bliana
    Oidhche Fhéile tSein Seáin:
    Tuiseann an oidhche sin ar an 23adh Meitheamh agus bíonn teine chrámh taobh amuigh de gach teach. Cruinnigheann an t-aos óg ádhbhar na teineadh agus ní mór crámh ainmhidhe éigin a cur isteach i ná lár. Abruigheann na mná a gcuid paidreacha timcheall na teineadh agus abruigheann corr líon tighe an paidrín fhad’s tá siad ag siubal timcheall air. Nuair atá sé ag teannadh leis an meadhon oidhche tógtar aithine as an teine agus caithtear isteach i bpiosa fatai leis an áth a chur ar an gcuruigheacht.
    Lá le Mártan:
    Ar an oidhche romha marbhuighthear ceann d’éanlaith an tighe ar tarsigh an dorais agus dóiritear amach an fhuil.
    Oidhche Nodlag Mór:
    Seo é an 24 ad de mhí na Nodlag