School: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Na Siúracha

1. Sgéalta fá Eoghan Ruadh ó Súilleabháin
    Bhuail Eóghan Ruadh le sagart lá – sagart le gruaig ruaidh a bhí ann agus bhí sé bacach. Bhí gunna ag Eoghan Ruadh mar bhí sé ag fobhailéaracht. “Dheire ar bhuail aon nidh leis an bhfíagaidhe ó mhaidin?” arsan sagart leis. “Níor bhuail” arsa é sin “acht madra ruadh mór. Bhí sé bacach agus níorbh ‘fiú liom caitheamh leis.” “Ó tuigin” arsan sagart. “Má thuigeann tú” arsa Eóghan Ruadh” ní beag duit san.
    Bhí sagart ag dul ar glaodhach ola chun duine a bhí ag fághail bháis. Ní raibh aon droichead thar abhainn agus bhí ar an sagart dul treasna. “Tabhair thar abhainn mé a Eoghain” arsan sagart. “Tabharfaidh mé” arsa Eoghain. Chuir sé an sagart ar a dhroim agus nuair a bhí sé istig i lár na h-abhann thosnuigh sé á’ luasgadh ó thaobh go taobh ag tuitim mar dheadh. “Tá an diabhal fén ort, a Eoghan” arsan sagart. “Má tá” ar seisean “is gairid a bheidh” agus do chaith sé an sagart i lár na h-abhann.
    Ainm an duine ó’n a bhfuaireas é seo:-
    Seán Ua Muircheartaigh