School: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Na Siúracha

1. Sgéal Cráibhtheach
    Sgéal é seo in a ngéillead na daoine críonna a cómhnuighead i Lios-Póil agus fiú amháin go dtí an lá atá indhiu ann maireann daoine sa pharóiste a cuimhnigheann ar an muinntir a bhí páirteach sa sgéul.
    Baintreach mná a bhí ann. Bhí beirt mhach aici – lad fásta súas ina bhfearaibh scafánta láidre. Bhuail an fíabhras iad, rud nár annamh san t-sean saoghal trí fichid blian ó shoin agus an ndóigh ní h-aon iongnadh go dtaghadh an fíabhras ‘san am san de dheasgaibh an cruadhtain tré ‘na ngeibheadh na h-aindiseóirí bochta – na droch-tighthe a bhíodh acu in a mbhíodh d’ainmidhitibh aiges na daoine bailighthe isteach ‘an chistin sa dubhluchair. Níor bheag de cúis a riaradh san cun aicídí a tarrac ar na daoine. Ach, cun leannúint ar mo sgéul bhuail an fíabhras an bheirt ógánach. Bhíodar sínte ar a leabhtacha agus gan aon tsúil go n-éireóchaidís go bráth airís. Bhí croidhe na máthair briste nuair a tuigeadh dhí go raibh a beirt mhac a’ fághail bháis. Buaileadh isteach ‘na h-aigne go mbfhéidir leis an mbeirt turas a thabhairt thar n-ais uirthi tar-éis a mbás – gur mhór an sásamh ar a h-aigne é. D’iarr sí ortha teacht chúichi dá mbféidir in aon chor leo é, agus ghealladar dí. Cailleadh agus cuireadh ‘an uaig iad. Bhí an mháthair ‘na h-aonar.
    Siobháin Ní Chróinín
    Lackabane, Co. Kerry