School: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Na Siúracha

1. Cam Caláin na Bláthaí Géire, Cam Ocrach agus Uaigneach (continued)

Bhí beirt pairtidhthe in a gcómhnuidhe in aonfeacht le na chéile, bhíodar ag déanamh "potín"...

(continued from previous page)
    tabhair leat an ráil móna agus chuir bairle bláthaighe géire isteac sa ráil agus cuir an móin mór dtimcheall uirthi chun é do clúdach agus má taghann aoinne des na peiléir ag ceannach na ráile uait bí ana neamhspleadhach leo.
    D’imhthig sé agus dhein sé mar a deir an comrade agus thug sé an ráil móna agus an bairille istig ann go dtí an baile mór. Ag an gcrios bóthair míle ó’n baile mór bhí na peiléirí amach ‘na choinne. D’fhiafruigheadh dó cad a bhí uaidh ar an ráil móna. Dubhairt sé leó ná díolfadh sé in aon chor leo é. D’fhiafruigheadar de cadh ‘na thaobh, “do bhean bocht atá istig sa baile mór atáim á thabhairt” arsan fear, “ná bach san” ar siad leis “díol linn é mar teastuigheann uainn é.” D’imthigheadar uaidh annsan agus cuadar go dtí an margadh. Dubharadar leis an bhfear a bhí ós a gcionn ná raibh aon mhaitheas dóibh a bheith ag gábhail dó, ná díolfaidh sé leo é. “Díolfad sé liomsa é,” ar seisean “dá neamhpleadhach is a bheadh sé.”
    D’imthtig sé go dtí an baile mór é féin annsan agus do bhuail sé leis. D’fhiafruig sé de cad a bhí uaidh ar an ráil móna. “Nach dubhairt le ceathrar duine fós ná díolfainn
    Pádraig Ó Súilleabháin