School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí fear in Albain agus bhí sé ag sabhail féir lá amháin agus bhí a bean agus a leanbh leis. Bhí leanbh deas aici agus d'fág sé faoi'n crann í.

Seán Scéal
    Bhí fear in Albain agus bhí sé ag sabhail féir lá amháin agus bhí (an) a bean agus a leanbh leis. Bhí leanbh deas aici agus d'fágh sí faoin crann í. Nuair a bhí siad ag obair caidé tháinig thart ach iolar agus thug sé an leanbh leis. Déirigh an t-iolar go h-árd 'san spéir agus bhí an leanbh leis. Bhí buaideartha mór ar an dhes bhean fa'n leanbh. Bhí achan duine i mdiaidh an t-iolar ach ní riabh siad ábalta an leanbh a fhaghail.
    Bhí na mná ag caoimheadh agus bhí na fír ag iarraidh suaimhnis a chuir ionnta. D'éirigh an bean gurbh leithe an leanbh agus thoisigh sí ag dreapadóireacht suas ar eadan na cnoic Ghearradh a chosa agus a lamha ach níor mothaigh (sé) sí aon pian.
    Fuair sí go barr na h-aille agus a fuair sí an nead iolair agus bhí an leanbh ann. Bhí athas mór uirthi annsin agus cheangail sí é in aprún agus thug sí na baile é. Bhí athas mór ar a fhear agus ar na comhursan fosta agus nuair a bhí ann leanbh acu aríst.
    Seán Ó Canáin
    Brighidh Ní Gallachobhair