School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí gasúr beag ann uair amháin agus ní dheánfadh sé rud ar bith do a mháthair. Lá amháin d'iarr a mháthair ar rud éiginteacht a dheánamh agus ní dheánfadh sé é.

Sgéal
    Bhí gasúr beag ann uair amháin agus ní dheanfadh sé rud ar bith do a mháthair. Lá amháin d’iarr a mháthair ar rud éiginteacht a dheánamh agus ní dheanfadh sé é. Bhuail a mháthair é agus d’imigh sé leis. Bhí sé ag dul fríd coill and tháinig an oidhche air. D’éirigh sé iongantach uaigneach ag siubhal leis fhéin. Shuidh se síos. Chonnaic sé solas beag.
    Chuaidh se go dtí an áit in a rabh an t-solas agus bhí teach beag annsin agus sgairt sé ag an doras. Tháinig fear amach agus fiacla móra fada aige. Sgannradh an gasúr roimhe agus bhí ag gabhail a imteacht ach d’iarr an fear ar theacht isteach in a theach. D’imthigh sé an sin agus nuair a bhí sé ag imirt thug an fear bata do. Bhí luthgháir air an bata a fhághail.
    Thárla an rud ceadhna an dara uair ach nuair a bhí sé ag imirt tugadh barreadhail do. Bhí sé gasta no fuair sé grum an bheathóg agus chuir sé é isteach i mbosca
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal