School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí Rí in Éireann agus Fionn ar b'ainm do agus Bran an t-ainm a bhí air. Bhí sé iongantach ceanamhail do. Lá amáin bí na fir tuirseach agus comhnuidhe siad ar barr cnuic agus bí sé ag dul síos go dtí an fairrge. Bí fhios acu go raibh sé an áit iongantach dansearach bhí achan rud uaigneach ann nó bhí sidheóg ann. Ar maidín lá ar na mbarach chuaidh siad amach agus bá mhaith leis an sidheóg dá mbeadh Bran aice le rudaí a congbuil o’n a thig faoi’n fhairrge. Chonnaic na madadh gearrfiadh agus rith sé na diaidh. Sgairt Fionn ar an madadh ach níor cuala sé é lean sé an gearrfiadh. Sgairt sé aríst ach ní chuala sé é. Nuair a thainig sé go dtí an fairrge an sideóg a bhí ann agus fuair sé greim air agus thug isteach é agus bí brón mór ar Fionn na diaidh.
    Brighidh Ní Gallachobhair
    Máire Ní Gallachobhair