School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí bean shuas ar na Gleanntaí agus am amháin tháinig sidheog chuice agus dubhairt leithe go mbeadh inghin beag beo fá na choinne.

Bhí bean shuas ar na Gleanntaí agus am amháin tháinig sidheog chuice agus dubhairt leithe go mbeadh inghin beag beo fá na choinne. Chonnaic an bhean inghin deas agus bhí sí na mhnaoi ag an sidheog.
    D’iarr a inghin gan innse do dhuine ar bith gurb í a mháthair agus thug sí fáinne duithe. D’imthigh an bean na bhaile agus tug sí aire gan an fháinne a chaileadh.
    D’innis an fáinne duite ce’n t-am leis an ingin a fheiceail ar sleibhte na nGleanntaí. Nuair a rugadh an paisté thairig an sidheog searbhas (s) do agus bí a ingin an shasta leis.
    D’innis a inghin duithe go bhfeicfead sí í féin agus an sidheóg ar an aonach ar sleibhte na nGleanntaí agus nach rabh sí le leigint airthe go rabh siad ann. Chuaidh an bhean go dtí an aonach agus nuair a tháinig an bhean an fear mar sideog bhí athas mhór
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal