School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Bí doigh bocht ar na daoine fada o shóin. Ní bíodh biadh no airgead acu le na gceannacht. Ní bíodh acu acht trí beile ins an lá: an breicfeasta, an dinnéar, agus an suipear. Rachfadh na daoine amach gan greim a ithe agus bíodh siad ag obair go cionn cupla uaire. Annsin tiocfadh siad isteach agus faghadh siad brachan agus blathach.
    Rachadh siad amach annsin agus oibruighadh siad go dó a chlog. Faghadh siad preataí agus blathach annsin. Nuair a racadh siad amach ní tiocfadh siad isteach go mbéadh sé dorcha. Faghadh siad brachan agus blathach aráis agus rachadh siad a luighe.
    Ní raibh tae ar bit ag na daoine fada o shóin acht ceannuigheadh siad ceathradh tae agus dheanamh sin iad go cionn bliadhain. Ní deanadh siad tae ar bith acht ar Dia Domhnach. Biodh cuid acu beo ar fad ar brachan agus blathach.
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Máire Ní Ghallachobhair