School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí trí ghasúir ann uair amháin agus bhí siad na gcomhnuidhe i dteach bheag ar thaobh an cnuic.

Sgeal
    Bhí trí ghasúr ann uair amháin agus bhí siad na gcomhnuidhe i dteach bheag ar thaobh an cnuic. Ní rabh duine ar bith aca acht iad fhéin. Fuair a n-athair agus a máthair bas. Bhí bó amháin aca agus bhí sí iongantach contabhairt. Lá amháin chuaidh sí suas an chnoc agus chuaidh duine de na buacaillí suas le í a choimhead.
    Nuair a bhí an gasúr ag coimhead an bo tamall beag thuit sé na chodladh. Tháinig an oidche agus bhí an gasur na chodladh ar fad. Nuair a mhusgail sé ní rabh fhios aige ca háit a rabh sé agus scannradh sé. D'eirigh se in a sasamh agus smaontuigh sé ca háit a rabh sé. Le sin thuit sé (na) síos le binn agus nuair a fuair sé síos thosaigh an ceol istoigh ins an bhinn. Sheasuigh sé ag éisteacht leis an cheol acht go luath agus sheasaigh sé stad sé and tháinig fathach mór amach is
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal