School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí fear thios ins na Rosaibh agus Conaill Sheamuis Mhóir an t-ainm a bhí air. Bhí sé pósta agus bhí buachaill amháin de chlann aige.

Bhí fear thios ins na Rosaibh agus Conaill Sheamus Mhóir an t-ainm a bhí air. Bhí sé pósta agus bhí buachaill amháin de chlann aige. Bhí sé iongantach maith ar fad do’n gasúr seo. Gasúir an dheas a bhí ann. Bhí súile gorma aige agus gruag catach bhán.
    Bhí coiléan beag deas ag a athair. Bhí sé uilig dubh acht bhí fáinne bán thart ar a mhuineal agus bhí ball eile bán ar a ruball. Thug siad bran mar ainm ar an coilean seo. Tháinig tinneas ar an bhuachaill seo. Chuir a mháthair na luighe é agus thug póg do.
    Bhí sí an bhuadhartha fa na mac. Chuir sí fios ar an doctúir. Tháinig sé agus ní rabh fhios aige cé aca gheobhadh se biseach no na gheobhadh ach rinne sé a dhicheall leis. Bhí sé na luighe comh h-an lag ar feadh tamall fada. Bhí bran buadreach.
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal