School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Bhí sean sgoil thíos comhgarach do'n Chlochain-liath tá fada o shoin. Tá sé chor a bheith dhá chéad bliadhanta o bhí an sgoil seo annsin ach níl móran do an clocha le feiceail aníos no tugadh ar siubhal deireadh na clocha a bhí ann. Bá gnáthac le maighistir na scolairí a mhuineadh agus an t-ainm a bhí air Séan O Baoghal.
    Bhí se iongantach cruaidh ar na paistí a bhí sé ag teagasc indeoin na rabh mórán paistí aige la teagasc. Ní rabh aige acht dha chlaiginn déag agus corr lá ní béadh leath sin aige. Ní rabh an sgoil seo ro mhór agus sé sgoil ceann tuighe a bhí ann. Sé muiríneach an cineál tuighe a bhíodh aca fá-choinne na sgoile.
    Bhí muiríneach bréagh fairsing an t-am sin. Ní rabh i bhfad ag an mhaighistir le theacht no bhí sé comhgarach do'n sgoil. Sean dhoras briste a bhí ar an sgoil agus bhíodh an obair ag an mhaighistir an doras
        1. buildings
    Brighid Ní Chanáin