School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí bean amháin ann fád ó shóin agus bhí mac aice. Bhí sí na comhnuidhe in áit a bheirfeadh na daoine Inbhir air. Lá amháin bhí mórán bádaí amuigh ar an fhairrge agus d'iarr sí ar an ghasúr mias uisge a fhághail duithe.

Bhí bean amáin ann fád ó shóin agus bhí mac aice. Bhí sí na comhnuidhe in áit a bheirfeadh na daoine Inbhir air. Lá amháin bhí mórán bádaí amuigh ar an fhairrge agus d'iarr sí ar an ghasúr mias uisge a fhághail duithe. Chaith sí an t-uisge isteach ins an tuban agus d'fág sí an mias ag snamh ar an uisge. Tháinig sé isteach annsin. Tamaill na dhiadh sin d'iarr sí ar an gasúr a dhul amach go bhfeicfeadh sé ciaide mar bhī sé ag oibruighadh. Nuair a tháing sé isteach dubhairt sé, "A mháthair tá sé ag luascadh anonn and anall." D'iarr sí air suidhe síos tamaill. Fá chionn tamaill chuaidh sé amach arais agus nuair a tháinig se isteach dubháirt sé "tá sé tionntuighthe anuas." Chuaidh sí féin amach annsin agus ní rabh bád ar an fhairrge nar baitheadh. Dubhairt na
    Máire Ní Mheallaigh
    Raithnigh, Co. Donegal