School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí gasúr ann uair amháin agus Seán an t-ainm a bhí air. Bhí sé in a chomhnuidhe leis a mháthair agus a athair.

Bhí gasúr ann uair amháin agus Seán an t-ainm a bhí air. Bhí sé in a comhnuiudhe leis a mháthair agus a athair. Ní imtheochaidh sé na scoile ar chorr ar bith agus lá amháin dubhairt a mháthair. “Caithfidh tú a dhul na sgoile no ní bhíadh tú ábalta a dhul áit no do ainm a sgríabhadh. Dubhairt seisean, “Níl me ábalta rud ar bith a fhóghluim. Rinne sé réidh agus bron mór air agus d’fág sé an teach.
    Nuair a bhí sé ag dul thart ag teach bhí bean bheag in a seasamh ag an doras agus bhí gióta iarainn in a láimh agus giota eile ins an lámh eile, agus í ag dul suas agus síos ar an chead ghiota. Labhair an gasúr beag, “Caide tá tú ag deanamh agus dubhairt sise, “caill me mo dhealgan agus tá me ag deanamh ceann eile.
    Dubhairt an gasúr “ce’n uair a
    Brighid Ní Chanáin