School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal (continued)

Bhí gasúr beag ann uair amháin agus ní dheánfadh sé rud ar bith do a mháthair. Lá amháin d'iarr a mháthair ar rud éiginteacht a dheánamh agus ní dheánfadh sé é.

(continued from previous page)
    Bhí sé cupla míosa ag dul fríd an choill leis fhéin. Sa deireadh chualaidh sé go rabh an Rí ag iarraidh (cailín) buachall leis an t-eallach a choimhead do. Chuaidh sé aige. Nuair a bhí sé ag dul síos leis an eallaigh d'iarr an Rí air gan a ghabhail ro fhada síos ná go rabh fear mór shíos a d'iosfadh é. Chuaidh sé síos agus tháinig an fear amach agus dubhairt sé tá tú ro mhór fa-choinne pleac amháin agus tá tú ro bheag fá-choinne dhá phleac acht ithe me tú a chor ar bith.
    Thug an gasúr amach an bata an barreadhail agus an bheathóg d'iarr sé ortha a ngníomha a dheánamh. D'iarr sé ar an barreadhail é a cheangailt sa deireadh mharbh siad an fear. Tháinig sé aníos leis na ba agus bhí a dhá oiread báinne aca.
    Nuair a chuaidh sé síos an dara lá d'imghigh sé síos fhad leis an chaisleán. Bhí teach annsin agus bhí bean ann a dubhairt an rud ceadhna a dubhairt an fear ach thug
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Donegal