School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé ag déanamh poitín ar an Chruach Mhór agus an t-ainm a bhí air Pádraig O Craimhse. Bhí fir ann fad o shoin a ba ghnáthach dhul thart ag amharc fá choinne na daoine a dheanfaidh an phoitín agus bheirfeadh siad iad ar shi

(continued from previous page)
    iad. Léim an bheirt aca duine aca i ndiaidh an duine eile ach sa deireadh d’fág Pádraig an ceann urra míle ar gcúl.
    Léan sé é thar chliadhe agus thar clocha léan sé síor Gaoth Barra inonn Doire Luaighchan. Níor stad siad de’n rása go rabh siad ar chnoc an t-Sealgain. Chaill an ceann urra Pádraig annsin agus b’éigin do tionntuigh na bhaile agus é agus é buaidhreacha go maith. Arais leis an cheann urra agus chaill sé a bhealach. Thabair gur bhfuair sé bás leis an ocras ach ní mar sin a bhí Pádraig.
    Bhí sé tursa agus codladh sé néal agus nuair a mhusgail sé lós sé teine agus rinne sé cupla gallún poitín. D’fán sé annsin cupla oidhche agus d’ól sé a sháidh poitín. Bhí cuid mhór uirlisí aige Pádraig agus líon sé deireadh na potaí
    1. products
    Brighid Ní Chanáin