School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. (continued from previous page)
    aca iongantach mórtasa agus leigfeadh siad ortha fhéin go rabh aithne ada ort gheall ar go gceannochadh na daoine rud éiginteacht uatha. Bhíodh cuid aca ag díol blathanna and paidreacha agus ba ghnathac leis an chuid eile a bheith ag cruinnuighadh uibheacha agus buideáil.
    Nuair nac dtabhairfeadh na daoine a dhath daobhtha leigfeadh siad mallacht ortha. Ba ghnathach le na daoine mórán paistí a bheith leobhtha agus bheadh cuid aca ag fághail bháis leis an ocras. Bhíodh sean éadaigh ortha agus bhíodh na daoine ag dul thart gan bróga no stoicaí ortha.
    Nuair nach dtabhairfeadh na daoine dídean daobhtha chodhlóchadh siad astoigh i gcró agus bhíodh an cuid eile amhuigh.
    Bheadh siad ag cruinniughadh plúir, min buidhe, agus préataí. Nuair a bheadh siad ag dul thart ins an lagan ní thabhairfeadh
      1. people by social grouping
    Máire Ní Mheallaigh